Kobyly, Gaboltov – Život človeka je od nepamäti spätý s mnohými krásnymi udalosťami, ale aj tými náročnejšími, ktoré si vyžadujú väčšie nasadenie, námahu a neraz aj obetu. Približne takto by sa dala charakterizovať aj pravidelná aktivita, ktorej sa zúčastňuje naša farnosť, a tou je pešia púť ku Škapuliarskej Panne Márii do Gaboltova. My sme však museli najprv obetovať svoj čas a námahu, aby sme sa potom nechali unášať krásou pútnického miesta, kde sme si vychutnávali duchovnú atmosféru, ktorá z neho vyžarovala. 

Púť sa začala vo farskom kostole v Kobylách rannou sv. omšou, po ktorej sa pútnici vybrali do Kľušova s požehnaním duchovného otca. Tu sa k nim pripojili miestni veriaci, a tak mohli spoločne putovať cez Bardejov až do Gaboltova. Spoločne strávený čas bol naplnený modlitbou, spevom, tichom, podporou, no najmä individuálnou obetou každého účastníka. Približne päťdesiat veriacich vytvorilo jednu putujúcu farskú rodinu, ktorá mala spoločný cieľ. A ktorý aj vďaka priaznivému počasiu dosiahla.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa pešej púte zúčastnili, no najmä rodičom, ktorí putovali spoločne so svojimi deťmi. Dali im tak príklad, aby v dospelosti robili podobne, a dodržali tak tradíciu predošlých generácií. Pán Boh zaplať za Bohom požehnaný čas putovania. 

Text: Mgr. Ján Marčin

Foto: autor

Rímskokatolícka farnosť Obetovania Panny Márie
Sv. omše naživo
Pripomienky